Ми взяли картоплину і розрізали її навпіл. До кожної половинки приклали по кусочку червоного буряка. Одну половину поклали у холодне місце, другу – у тепле. Через три дні ми отримали ось такий результат (демонструють класу). Картоплина, яка лежала у теплому місці, стала блідо-бордовою, а та, що у холодному, забарвилась тільки трішки.Отже, явище дифузії у твердих тілах проходить повільно і відбувається швидше при вищій температурі.
Рідини
Ось перед вами дві склянки з водою. Одночасно опускаємо пакетики з чаєм у воду. І дивимось, що відбувається. (В одній склянці вода швидко змінює своє забарвлення, а в іншій – ні). Чому? (Учні доторкуються до обох склянок і роблять висновок: явище дифузії відбувається у рідкому стані швидше, ніж у твердому, і з підвищенням температури воно проходить швидше).
Гази
Пригадайте, що відбувається, коли десь у кімнаті розлити пахучу речовину, наприклад парфуми,— її запах незабаром відчуватиметься скрізь у кімнаті. Це означає, що молекули пахучої речовини, рухаючись, потрапляють у проміжки між молекулами повітря, яким заповнена кімната, тобто спостерігається дифузія. Саме в результаті дифузії в газах ми відчуваємо запах свіжоспеченого хліба з булочної або прогрітої сонцем трави.
Пригадайте, що відбувається, коли десь у кімнаті розлити пахучу речовину, наприклад парфуми,— її запах незабаром відчуватиметься скрізь у кімнаті. Це означає, що молекули пахучої речовини, рухаючись, потрапляють у проміжки між молекулами повітря, яким заповнена кімната, тобто спостерігається дифузія. Саме в результаті дифузії в газах ми відчуваємо запах свіжоспеченого хліба з булочної або прогрітої сонцем трави.
Немає коментарів:
Дописати коментар