субота, 1 грудня 2012 р.

Дифузія в рідкому, твердому та газоподібному стані.


Тверді тіла      
Ми взяли картоплину і розрізали її навпіл. До кожної половинки приклали по кусочку червоного буряка. Одну половину поклали у холодне місце, другу – у тепле. Через три дні ми отримали ось такий результат (демонструють класу). Картоплина, яка лежала  у теплому місці, стала блідо-бордовою, а  та, що у холодному, забарвилась тільки трішки.Отже, явище дифузії у твердих тілах проходить повільно і відбувається швидше при вищій температурі.


Рідини    
Ось перед вами дві склянки з водою.  Одночасно опускаємо пакетики з чаєм у воду. І дивимось, що відбувається. (В одній склянці вода швидко змінює своє забарвлення, а в іншій – ні). Чому? (Учні  доторкуються до обох склянок і роблять висновок: явище дифузії відбувається у рідкому стані швидше, ніж у твердому, і з підвищенням температури воно проходить швидше). 


Гази
Пригадайте, що відбувається, коли десь у кімнаті розлити пахучу речовину, наприклад парфуми,— її запах незабаром відчуватиметься скрізь у кімнаті. Це означає, що молекули пахучої речовини, рухаючись, потрапляють у проміжки між молекулами повітря, яким заповнена кімната, тобто спостерігається дифузія. Саме в результаті дифузії в газах ми відчуваємо запах свіжоспеченого хліба з булочної або прогрітої сонцем трави.

Немає коментарів:

Дописати коментар